Santokhi viert Maanfeest

Article – Santokhi viert Maanfeest

PARAMARIBO, 17 september 2024 – Tijdens het Maanfeest – ook wel bekend als het Mid-herfstfestival – dat onlangs werd gevierd in de Witte Lotus, benadrukte president Chandrikapersad Santokhi het belang van transparantie en eenheid in ons land.

Traditioneel

Het festival, diep geworteld in Chinese tradities, symboliseert de familiebanden en wordt gevierd op de vijftiende dag van de achtste maand van de Chinese kalender.

Het evenement op 15 september trok niet alleen leden van de Chinese gemeenschap, maar ook mensen van verschillende etnische achtergronden. Traditionele dansen zoals de leeuwendans zorgden voor een feestelijke en plechtige sfeer.

Dans

De leeuwendans is een traditionele Chinese dans waarbij artiesten zich verkleden als een leeuw en dansen op het ritme van drums, cymbalen en gong.

Deze dans wordt vaak uitgevoerd tijdens festivals en belangrijke evenementen om geluk en voorspoed te brengen.

De leeuwendans is herkenbaar aan zijn kleurrijke kostuums en acrobatische bewegingen, en symboliseert kracht en moed.

Chinese traditie
achtergrond

In zijn toespraak legde president Santokhi de nadruk op het belang van eerlijkheid binnen een harmonieuze samenleving, waarin alle culturen vreedzaam samenleven.

Chan riep op tot eenheid en eerlijkheid binnen ons land

Hij sprak zijn waardering uit voor de bijdrage van de Chinese gemeenschap aan de ontwikkeling van ons land en riep op tot meer solidariteit en samenwerking tussen alle bevolkingsgroepen in Suriname.

Erkenning

Het feest bood, volgens de president, de gelegenheid om de bijdrage van de Chinese gemeenschap te erkennen en te bedanken.

Santokhi viert Maanfeest

Leeuwendans
– illustratie Langeman –

Naast de culturele optredens werden er ook verschillende traditionele gerechten, waaronder de maankoek, geserveerd aan de aanwezigen.

Parlementslid Wang Chuanrui sloot zich aan bij de oproep van de president en wenste iedereen voorspoed en gezondheid toe.

Santokhi sprak de wens uit dat iedereen zich in Suriname thuis voelt, ongeacht afkomst, en de kans krijgt om zich te ontwikkelen.

Tekst : Jolanda Pengel (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Heeft u iets van het feest meegekregen?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!