Chan, de reiziger

Article – Chan, de reiziger

PARAMARIBO, 22 september 2024 – De NDP-politica Ingrid Karta-Bink heeft kritiek geuit op president Chan Santokhi vanwege zijn extreem grote hoeveelheid aan buitenlandse reizen.

Tien dagen

Terwijl er veel problemen in het land zijn, heeft Santokhi er nu bijvoorbeeld voor gekozen om tien dagen in Manhattan, New York, door te brengen.

Deze trip onderneemt hij om de 79e sessie van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties bij te wonen, maar veel andere premiers en presidenten blijven nog geen 24 uur. Volgens Karta-Bink kan het land een "immer reizende president" niet veroorloven, zeker niet in tijden van crisis.

President Santokhi onder vuur vanwege VN-reis

"We horen vaak dat er geen geld is, maar toch hebben we een president die constant op reis is," aldus Karta-Bink tijdens een partijbijeenkomst van de Nationale Democratische Partij.


Bouterse ook

Ondanks haar kritiek, merkte ze op dat het bijwonen van de Algemene Vergadering door presidenten niet ongewoon is.

Ook voormalig president Desi Bouterse maakte buitenlandse reizen om bijvoorbeeld dezelfde vergadering bij te wonen, maar bleef niet langer dan strikt noodzakelijk.

Chan, de reiziger

Inladen en wegwezen
– Langeman –

Toch benadrukte Karta-Bink dat er verandering nodig is in de manier waarop de regering wordt geleid. Ze riep het publiek op om een bijdrage te leveren aan die verandering, aangezien er volgens haar wekelijks nieuwe schandalen opduiken binnen de regering.

Karta-Bink, die zelf lid was van het parlement tijdens de regeerperiode van Bouterse, benadrukte dat zaken nu anders moeten verlopen.

Suriname heeft problemen, Santokhi vakantie in New York

Hoewel zij destijds al kritiek leverde op de vele reizen van haar eigen NDP-leden, geeft ze nu ook aan dat het tijd is voor een meer transparante en verantwoordelijke regering.

Kritiek

De kritiek van Karta-Bink is niet alleen gericht op Santokhi's reizen, maar is ook tekenend voor de bredere frustratie over hoe ons land momenteel (niet) wordt bestuurd.

Haar oproep voor verandering past volgens de parlementariër binnen de groeiende zorgen over de, in haar ogen, steeds slechter wordende (politieke) situatie van ons land.

Tekst : Reshma Soekhlal (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Is het verantwoord voor een president om tijdens crisistijden zo vaak op reis te zijn?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!