'Chan jaagt op nepotisme'

Article – 'Chan jaagt op nepotisme'

PARAMARIBO, 23 september 2024 – Wie niet op de hoogte is van het begrip "nepotisme" zou eens een organogram moeten uittekenen van Chan en zijn familie, al beweert minister Nurmohammed dat de president juist een toonbeeld is van de jacht tegen friends and family.

Vorige regering

Tijdens een recente bijeenkomst van de VHP in Lelydorp – het thuishonk van Chan – benadrukte minister Riad Nurmohamed dat de president weliswaar zijn hele familie heeft benoemd, maar dat ze hier wel voor moeten werken.

Vriendjespolitiek

Nepotisme is het bevoordelen van familieleden of vrienden door ze belangrijke functies of voordelen te geven, vaak zonder dat ze daar de juiste kwalificaties voor hebben.

Dit gebeurt vooral in de politiek of binnen bedrijven, waar machtige mensen hun familieleden aanstellen.

Nepotisme wordt vaak als oneerlijk gezien, omdat het anderen de kans op eerlijke concurrentie ontneemt.

Bevoordeling
achtergrond

Chan is zelfs zo ver gegaan om niet-bestaande functies te creëren (bijvoorbeeld het Kabinet van the First Lady – redactie) en statuten aan te passen om ongeschikte mensen toch aan een baan te helpen (bijvoorbeeld het aanstellen van zijn vrouw zonder (geschikte) diploma's bij Staatsolie – redactie).

Chan is een boegbeeld van de strijd tegen nepotisme

Ook zijn eigen dochter en zoon kregen topposities toebedeeld, zonder ook maar enige vorm van ervaring te hebben op het gebied van gerelateerd werk, diplomatie of toegepaste vaardigheden binnen hun curriculum.

Het verschil met de vorige regering is echter dat de hele familie van Chan, volgens Nurmohammed, wel gewoon keihard werkt. Wat (bijvoorbeeld) Melissa, Richano en de dochter van Chan overigens exact doen voor hun geld, wist hij overigens niet te melden en volgens insiders doen zij dan ook eigenlijk helemaal niets.


Hard werken, geen feesten

Riad merkte daarbij op dat onder vorige regeringen de friends and family juist helemaal niet werkten.

In plaats daarvan zouden de vrienden en kennissen alleen maar feesten, zonder hun taken uit te voeren.

De kinderen van Chan werken 24/7 extreem keihard door

In het kader van zowel hoor en wederhoor als transparantie is gevraagd om feiten, bewijzen en data die beide beweringen (over de vorige regering, en Chan's huidige familie – redactie) van de minister konden onderbouwen, maar daar is geen antwoord op gegeven.

Corruptie

Ook het nepotisme onder Chan kan overigens gezien worden als een vorm van corruptie op hoog niveau.

Wanneer familieleden of vrienden zonder eerlijke selectieprocedure worden bevoordeeld, wordt het publieke vertrouwen in de integriteit van een systeem aangetast.

Dit soort intens slechte corruptie leidt zonder uitzondering tot inefficiëntie en onrechtvaardigheid, omdat beslissingen worden gebaseerd op persoonlijke relaties in plaats van op bekwaamheid.

Bestuurskunde
achtergrond

Toch beweerde Riad dat de vorm van nepotisme onder het huidige bewind compleet anders is: "Bij deze regering werkt iedereen hard, ongekend hard, niet normaal keihard."

"Ministers, de president en zelfs zijn gezin moeten dag en nacht werken zonder dat ze daar iets (extra's) voor krijgen," zo zei hij.

Fake news

De minister waarschuwde het publiek dat bijvoorbeeld de media en (andere) politieke partijen verhalen zullen verzinnen om de indruk te wekken dat president Santokhi niets heeft bereikt.

Volgens hem is de VHP de enige partij die eerlijk is en nieuws brengt dat geen fake news is.

'Chan jaagt op nepotisme'

Sheriff op jacht
– tegen de ratten van nepotisme –

Hij moedigde de aanwezigen aan om deze verhalen te weerleggen door op te sommen wat er in de afgelopen jaren is gerealiseerd. De minister is om die reden gevraagd om een lijst te geven van minimaal 5 punten, welke concreet en aantoonbaar zijn bereikt tussen 2020 en 2024 – wederom met data, cijfers en bewijslast – maar daar is niet op geantwoord.

Chan eist min of meer de alleenmacht op in 2025

Nurmohamed sprak tenslotte zijn hoop en verwachting uit dat de VHP in de verkiezingen van 2025 minimaal 26 zetels (de absolute meerderheid – redactie) zal halen om verdere vooruitgang te boeken en alle andere partijen uit te kunnen sluiten.

De enige macht is volgens hem dus alleenmacht en met minder neemt Chan straks blijkbaar geen genoegen.

Tekst : Anil Gajadien (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Ziet u Chan als facilitator van nepotisme, of juist bestrijder?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!