Alle koersen exploderen

Article – Alle koersen exploderen

PARAMARIBO, 24 september 2024 – Behalve de valutakoersen zijn nu ook de douanekoersen van zowel de Amerikaanse dollar als de euro volledig op hol geslagen, en lijkt het einde van de neergang nog lang niet in zicht.

Stijgende prijzen

De tarieven, die elke twee weken door de Centrale Bank van Suriname (CBvS) worden vastgesteld, hebben een directe invloed op de winkelprijzen in het land.

Dit betekent dat de kosten voor geïmporteerde goederen voor consumenten zullen toenemen.

Prijsexplosie

Inflatie is de stijging van de algemene prijzen van goederen en diensten over een bepaalde periode, waardoor de koopkracht van geld afneemt.

Dit betekent dat je met hetzelfde bedrag minder kunt kopen dan voorheen.

Inflatie kan worden veroorzaakt door meerdere factoren zoals een stijging van productiekosten, een toenemende vraag naar producten of een slecht economisch beleid zonder doorgerekend plan van aanpak.

Economie
achtergrond

Voor de komende twee weken is de koers voor de Amerikaanse dollar gestegen van SRD 29,46 naar SRD 30,56.

De eurokoers is eveneens gestegen, van SRD 32,14 naar SRD 34,07.

Neergaande economie

Dit is overigens niet de eerste keer dat de wisselkoersen stijgen.

De afgelopen periode zijn er al meerdere verhogingen geweest. Toch zegt minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning dat er geen reden voor paniek is, wat betreft deze stijgingen.

Alle koersen exploderen

Exploderende koers
– Langeman impressies –

President Santokhi zou immers zeer veel verstand van economische wetmatigheid hebben, en hebben besloten dat het onder zijn leiding goed gaat met ons land.


Stijgende cambiokoersen

Ook de cambiokoersen laten inmiddels zien dat de Amerikaanse dollar standaard wordt gekocht boven de SRD 30,– en verkocht rond de SRD 31,-

De euro wordt daarbij gekocht voor ongeveer SRD 33,– en verkocht tegen de SRD 34,-

Volgens de minister zullen er snel maatregelen worden genomen om de rust op de valutamarkt terug te brengen, al wist hij zowel oorzaak als oplossing niet ten overstaande van de schrijvende pers te melden.

Tekst : Iwan Dompig (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Waarom exploderen de koersen?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!