Chan belooft betaalbaar onderwijs

Article – Chan belooft betaalbaar onderwijs

PARAMARIBO, 25 september 2024 – Alhoewel ons educatief stelsel onder ministers als Peneux (NDP), Levens (NPS) en zeker ook Ori (VHP) volledig vernietigd is, belooft Chan vanuit Amerika dat deze snel weer volledig hersteld en toegankelijk wordt.

Zomerscholen

Het laatste debacle op naam van minister Ori zijn de zogeheten vakantiescholen.

Het plan bleek slecht doordacht, niet goed uitgevoerd, geld voor alle overuren dreigt een probleem te worden en leerlingen waren weinig gemotiveerd. Nu de vakantie er op zit, zijn de resultaten van de bijscholing onbekend en laat Henry niets meer van zich horen.

President Chandrikapersad Santokhi benadrukt echter dat zijn regering zich onverlet sterk inzet voor toegankelijk onderwijs.

Om studenten en hun ouders te helpen de kosten van het inschrijfgeld te dragen, biedt de overheid financiële ondersteuning aan.

Geen enkele student mag afhaken vanwege financiële problemen, aldus de president.

Een nieuwe lening via de Nationale Ontwikkelingsbank speelt hierin een belangrijke rol door verschillende studiefondsen beschikbaar te stellen.

Zes euro

Het Fonds Studiefinanciering Suriname biedt binnen dit programma hulp aan universitaire en HBO-studenten, met onder meer leningen voor inschrijfgeld en collegegeld.

Zo kan een universiteitstudent maandelijks een bedrag lenen van bijvoorbeeld SRD 225, omgerekend nog geen 6 euro. Ook kunnen studenten aanspraak maken op huurfinanciering en aanvullende kredieten tegen een rente van 4%, uiteindelijk moeten ze alles dus wel gewoon zelf betalen.

Daarnaast is er het Fonds Tegemoetkomingen Studenten, gericht op studenten van openbare VOS-scholen en bachelorstudenten van overige instellingen. Deze groep kan rekenen op een tegemoetkoming van 20 tot 35% van het inschrijfgeld.


Kon makandra

President Santokhi roept vooral minder financieel daadkrachtige studenten op om gebruik te maken van deze mogelijkheden, zodat iedereen de kans krijgt om zijn studie te vervolgen.

"We komen er samen uit," beloofde hij, al werd niet duidelijk of er daadwerkelijk middelen zijn vrijgemaakt en waar die financiën dan vandaan moeten komen.

Tekst : Iwan Dompig (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Heeft u schoolgaande kinderen?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!