Donald Duck racistisch?

Article – Donald Duck racistisch?

PARAMARIBO, 25 september 2024 – Het tijdschrift Donald Duck hanteert al sinds jaar en dag de slogan "een vrolijk weekblad", maar volgens sommige SuriNeds kan deze beter veranderd worden in "een racistisch weekblad".

Wokeblad

Enkele maanden terug heeft het Nederlandse tijdschrift namelijk een prijsvraag uitgeschreven om "een nieuwe inwoner van Duckstad te bedenken".

Donald Duck, een vrolijk Wokeblad

Kritische lezers zagen de bui al hangen, en schreven gekscherend dat Nederland zo is doorgeslagen in haar "woke en inclusiviteits obsessie" dat de winnende Ducksteder minimaal wel een non-binaire, meervoudig gehandicapte, feministisch georiënteerde linkse eend van kleur moest zijn.

De uiteindelijk winnende inzending zit daar niet ver van af, maar is (wellicht per ongeluk) wel een stereotype vol vooroordelen over "de zwarte Surinamer" geworden.

Eva Hamerslag

De Nederlandse drang om te deugen heeft uiteindelijk besloten dat de witte Donald Duck een zwarte buurvrouw moet krijgen.

Of daarmee zowel buurman Bolderbast als buitenvrouw Katrien gecanceld worden is niet duidelijk, maar de karakterschets van de nieuwe eend in kwestie belooft in ieder geval weinig goeds.

De zwarte eend draagt slavennaam, dreads en veel goud

De kersverse en winnende bewoner is gedoopt tot Eva Hamerslag, een vrouwelijke eend van kleur wiens man blijkbaar snel is weggerend.

De familienaam doet direct denken aan een slavennaam, de vrouwelijke eend oogt creools, draagt gouden armbanden en heeft "logischerwijs" dreadlocks met in elke dread een versierde ring.

Vanzelfsprekend is ze een alleenstaande moeder en is de zwarte vader dus zowel lang als breed uit beeld verdwenen.

Walt Disney

Dat laatste kan met moeite nog verdedigd worden doordat Walt Disney, de oorspronkelijke bedenker van Donald Duck, uit seksuele puriteit het zijn medewerkers had verboden om "getrouwde mannen en vrouwen in Duckstad te plaatsen".

In de wereld van Disney bestaan geen ouders of kinderen

Die stad is overigens weer bedacht door Carl Barks, die eigenhandig zo ongeveer het hele Duck-universum heeft bedacht en getekend.


Complexe familierelaties

Zo is Donald de oom van Kwik, Kwek en Kwak, en is Dagobert natuurlijk weer de oom van Donald.

Vaders, moeders en directe kinderen bestaan simpelweg niet in Duckstad.

Donald Duck racistisch?

Eva Hamerslag in Suriname
– impressie Langeman –

Guus Geluk is immers een neef van Donald en ook de "kinderen" van Mickey zijn feitelijk gewoon zijn neefjes en nichtjes. Zelfs Oma Duck heeft geen echte kinderen, aangezien Gijs Gans haar verdwaalde neef lijkt te zijn.

Over bijfiguren als Lizzy, Juultje en Babetje gaan we het niet eens hebben, dat zijn hooguit de irritante en verwende nichtjes van Katrien.

Stereotype

Dat de zwarte Eva dus wel een eigen kind lijkt te hebben, is nog het meest vooruitstrevende van het nieuwe karakter, aangezien de rest van haar identiteit een pure stereotypering van de zwarte medemens, of mede-eend is.

Slavennaam, van kleur, vrouw, dreadlocks, gouden sieraden, armbanden en een weggelopen man... waar kennen we dat ook alweer van?

Eva Hamerslag is een racistisch stereotype van de Surinamer

Nog erger is dat de hele filosofie van zowel Disney als Barks juist was gestoeld op het feit dat er in Duckstad geen plaats was voor seksuele identiteit, huidskleur en – zoals uitgelegd – (getrouwde) mannen versus vrouwen.

Je had hooguit een scheiding tussen eenden, katten en honden, waarbij die eerste de good guys waren en die laatste de slechterikken. Denk maar aan zowel geliefde als gevreesde karakters als De Zware Jongens en Boris Boef.


Pure domheid

Dat Nederland nu – juist uit angst om het verkeerd te doen – geforceerd kiest voor een pikzwarte, alleenstaande moedereend, volbehangen met gouden sierraden en dreads, is niet alleen een welhaast racistische blunder van jewelste, maar ook een keuze waarvoor zowel Disney als Barks zich in hun artistieke graf zouden omdraaien.

Of, zoals de ietwat onnozele senior hopman van de Junior Woudlopers het in een zelfbedachte en treffende afkorting zou omschrijven, een typisch geval van D.O.M.H.E.I.D.

Dat Ontzettend Moeilijk Houdbare Eendvrouwtje In Duckstad.

Opmerking

Vanwege het copyright is de afbeelding boven het artikel geen directe weergave van Eva Hamerslag, maar een impressie van hoe zij er in de praktijk uitziet.

Suriname Nieuws
gratis app

Tekst : Iwan Dompig (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Heeft u behoefte aan zwarte eenden in Duckstad?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!