🧪 Spookhaai ontdekt

Article – 🧪 Spookhaai ontdekt

PARAMARIBO, 26 september 2024 – Een nieuwe soort spookvis, met een opvallend lange neus en een zweepachtige staart, is ontdekt in de diepe wateren van Nieuw-Zeeland.

Smalneuzige spookvis

De vis, genaamd de Australische smalneuzige spookvis, blijkt uniek te zijn voor de wateren van Nieuw-Zeeland en Australië.

Chimaera’s: mysterie van de oceaan onthuld

Wetenschappers dachten eerst dat het een bekende soort was, maar genetisch onderzoek toonde aan dat het om een volledig nieuwe soort gaat.

Chimaera

Spookvissen, ook wel bekend als chimaera's, zijn verwant aan haaien en roggen.

Ze hebben een gladde huid en gebruiken hun snavelachtige tanden om op schaaldieren en weekdieren te jagen.

Hun grote borstvinnen laten ze sierlijk door de oceaan zweven, wat hen de bijnaam "vlinders van de oceaan" heeft opgeleverd

Spookvis
achtergrond

Deze mysterieuze vissen leven vaak op grote dieptes, tot wel 2.600 meter, en er is nog veel onbekend over hun biologie.

Onbekend

Volgens een onderzoeker, betrokken bij de ontdekking, zijn spookvissen weinig bestudeerd en is er dus nog veel te leren over deze dieren.

Genetisch onderzoek bevestigt unieke spookvissoort

Het bewuste exemplaar werd gevonden op de Chathams Rise, ongeveer 750 km ten oosten van Nieuw-Zeeland. De vis heeft een chocoladebruine kleur, melkachtige ogen en een zaagtandachtige rugvin die hem tegen roofdieren beschermt.

Met deze ontdekking komt het aantal bekende spookvissen wereldwijd op ongeveer 55, waarvan er 12 in de wateren rond Nieuw-Zeeland leven.


Uiterlijke kenmerken

De Chimaera, ook wel bekend als een spookhaai, heeft een uniek uiterlijk dat haar onderscheidt van andere diepzeevissen.

Deze kenmerken zorgen ervoor dat de Chimaera een opvallende en herkenbare verschijning is in de diepten van onze oceaanen.

Tekst : Reshma Soekhlal (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Op wat vindt het beest nog het meeste lijken?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!