Kuldipsingh : tekort aan auto's

Article – Kuldipsingh : tekort aan auto's

PARAMARIBO, 27 september 2024 – Oude tijden van weleer herleven, nu de koers op hol lijkt geslagen en daardoor alle prijzen in onze winkels weer flink stijgen.

Geldontwaarding

De sterk toegenomen geldontwaarding komt door de stijging van de wisselkoers en de onlangs flink verhoogde douanekoers.

Minister Rishma Kuldipsingh, verantwoordelijk voor Economische Zaken, sprak eerder deze week haar zorgen uit over de kwestie.

Economie

De macroeconomie is een tak van de economie die zich bezighoudt met het bestuderen van de economie als geheel.

Het richt zich op grote economische factoren zoals de werkloosheid, inflatie, en het bruto binnenlands product (BBP).

Het doel van macro-economie is om patronen en trends op nationaal niveau te begrijpen, en de impact van overheidsbeleid te analyseren.

Economisch begrip
achtergrond

Zowel minister van Financiën als de president stellen echter dat het onzin is om te doen dat het slecht gaat, aangezien daar economisch gezien geen aanleiding voor zou zijn.

De macroeconomie is in hun ogen volledig hersteld, en dus zou de negatieve berichtgeving over de economie simpelweg grenzen aan fake news.


'Het wordt erger'

Volgens de minister is de nieuwe douanekoers pas van invloed op producten wanneer er nieuwe leveringen binnenkomen.

Kuldipsingh waarschuwt winkeliers voor prijsopdrijving

De bestaande voorraden zijn nog geprijsd volgens de oude koers, dus dat alles nu al duurder wordt belooft weinig goeds voor de toekomst; dan gaan we de gevolgen pas echt merken.

Ze gaf tussen de regels door echter ook aan dat haar ministerie nauwelijks prijscontroles kan uitvoeren, omdat er niet genoeg personeel en rijdende auto's meer zijn.

Kuldipsingh : tekort aan auto's

Broko broko sani
– Langeman –

In plaats daarvan waarschuwde ze winkeliers om prijzen "eerlijk" te houden. Waarom een ondernemer de prijzen niet gewoon via vraag en aanbod mag bepalen, meldde ze niet.

Drie auto's

De Economische Controle Dienst (ECD), belast met het uitvoeren van controles, heeft zoals gezegd grote moeite om de winkels te inspecteren vanwege een chronisch tekort aan voertuigen.

De dienst beschikt momenteel slechts over drie rijdende auto’s, voor heel Suriname.

Economische Controle Dienst heeft tekort aan voertuigen

Kuldipsingh benadrukte dat haar ECD blijft proberen te werken, ondanks grote tekorten aan personeel, vervoer, benzine en algemene (financiële) middelen.

Ze hoopt op snelle verbetering, maar erkent dat de situatie momenteel lastig is en wellicht zelfs een voorbode van erger.

Tekst : Reshma Soekhlal (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Had u verwacht dat het na 2020 beter zou gaan?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!