Dreigend tekort levensmiddelen

Article – Dreigend tekort levensmiddelen

PARAMARIBO, 27 september 2024 – Suriname, een lui lekker land waar het goed drinken, feesten en eten is... al valt dat laatste nog te bezien, zo vrezen sommige economen.

Ontspoorde economie

Handelaren in ons land ervaren momenteel zeer grote problemen door een gebrek aan beschikbare euro's en dollars om levensmiddelen te importeren.

Zelf produceren we bijna niets en dus zijn alle goederen in de winkel per definitie import en daarmee onderhavig aan zowel valuta– als douanekoersen.

Handelaren kampen met tekort aan dollars voor import

Arun Hindori, woordvoerder van het Platform van Levensmiddelen Importeurs in Suriname, legt in de media nu uit dat banken en cambio's bijna geen valuta meer aanbieden.


Chronische tekorten

Zoals eerder al bekend werd, heeft (ook) deze regering nooit geïnvesteerd in productie, is ze na 2020 nog veel meer gaan lenen, vervolgens werd er niets afgelost en daarmee zijn de nieuwe leningen alweer verdampt (de nieuwe leningen bedragen ongeveer 1,5 miljard USD waarvan bijna 500 miljoen via het IMF – redactie).

Het gevolg is een chronisch tekort aan geld voor zowel overheid, regering, ondernemers, middenstand en uiteindelijk de "gewone" burger.

Stijgende wisselkoers bedreigt levensmiddelenvoorraad

Hierdoor stijgt de vraag naar valuta, wat de koers verder opdrijft en import steeds moeilijker maakt. Het gevolg is dat er schaarste aan levensmiddelen ontstaat wat binnenkort duidelijk moet worden.

Onzichtbaar beleid

Hindori geeft aan dat niemand precies weet waarom de wisselkoers zo snel stijgt, maar ondernemers nemen geen risico's vanwege de onvoorspelbaarheid.

Toen het relatief beter ging, gaf de regering aan niet te weten hoe dat kwam en nu het slechter gaat, geeft ze helemaal niet thuis. De president zit voor een kleine twee weken in he buitenland en de overige instanties houden hun kaken stijf op elkaar.

Onzekerheid over koers maakt ondernemers voorzichtig

Het platform zal deze week daarom overleg voeren met het Ministerie van Economische Zaken in een poging een oplossing te vinden voor het probleem.

Als de situatie aanhoudt, zullen prijzen van levensmiddelen aanzienlijk stijgen.

Ontplofte koers

Een paar weken geleden schommelde de koers nog rond de SRD 30,-, maar inmiddels is deze opgelopen richting de SRD 35,-

Ondanks de zorgen verklaarde minister Stanley Raghoebarsing nogmaals dat er volgens de huidige monetaire en fiscale beleidslijnen geen reden is voor de koersstijging.

Prijzen levensmiddelen schieten omhoog door valutakrapte

Hij blijft er bij dat Suriname onder leiding van president Santokhi volledig is herstel op macroniveau en het dus onzin is om te stellen dat het slecht gaat.

Tekst : Dian Rahardjo-Widodo (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Maakt u zich zorgen over de richting die ons land opgaat?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!