Prijsexplosie SLM tickets

Article – Prijsexplosie SLM tickets

PARAMARIBO, 28 september 2024 – De SLM pretendeert altijd "standaard" ongeveer 100 euro goedkoper te zijn dan haar grote concurrent de KLM, maar binnenkort zal dat tot de verleden tijd behoren.

Oneerlijke concurrentie

Alhoewel men in Suriname klaagt dat de KLM "de boel bedondert" door kunstmatig hoge prijzen te rekenen, is het vooral de SLM die vals speelt.

Het is algemeen bekend dat de SLM op geen enkele manier de belastingen, verzekeringen en premies afdraagt die andere maatschappijen (die op Suriname en Zanderij vliegen – redactie) wel verplicht zijn te betalen.

Luchthavenbelasting SLM nu apart betalen: € 75,– extra

Zo betaalt de SLM geen luchthavenbelasting, veiligheidstoeslagen, landingsrechten en keert niet tot nauwelijks uit bij vertraging. KLM is wel verplicht dit te doen en dus is hun ticket (soms) duurder dan bij de SLM het geval is.

Landingsrechten

Het landingsrecht is de officiële toestemming dat een vliegtuig krijgt om te landen op een bepaalde luchthaven.

Deze rechten worden meestal toegekend door de overheid of luchthavenautoriteiten en omvatten het betalen van een vergoeding.

Ze zorgen ervoor dat vliegtuigen gebruik kunnen maken van de luchthavenfaciliteiten zoals de landingsbanen, terminals en onderhoudsdiensten.

Luchtvaart
achtergrond

Een heel groot deel van de ticketprijzen bestaat echter niet zozeer uit de kosten van daadwerkelijk transport en personeel, maar juist uit deze "verborgen" belastingen, die SLM dus structureel nooit hoefde te betalen.

Landingsrechten, luchthavenbelasting en overige premies vormen bij elkaar zeker een bedrag van € 350,- per ticket en dat bedrag zal – als het aan de regering ligt – op termijn ook aan de SLM tickets toegevoegd moeten worden, te beginnen met de luchthavenbelasting.

Luchthavenbelasting

Vanaf 1 oktober 2024 voert de N.V. Luchthavenbeheer dan ook een nieuwe regeling in voor passagiers die reizen met onze Surinaamse Luchtvaart Maatschappij.

Alle SLM-passagiers moeten voortaan luchthavenbelasting betalen voordat ze mogen vertrekken.

Luchthavenbelasting

De luchthavenbelasting is een bedrag dat passagiers betalen voor het gebruik van luchthavenfaciliteiten wanneer ze vertrekken op een vlucht.

Dit geld wordt gebruikt voor het onderhoud van de luchthaven, veiligheidsdiensten en andere faciliteiten die nodig zijn voor de werking van een vliegveld.

Het tarief kan variëren per luchthaven en maatschappij, tot voor kort betaalde SLM'ers deze vorm van belasting nooit.

Belasting
achtergrond

Bij andere luchtvaartmaatschappijen is deze belasting al sinds jaar en dag inbegrepen in de ticketprijs, maar bij de SLM moeten passagiers deze nu dus ook (apart) gaan betalen.

Nieuwe luchthavenbelasting voor SLM-passagiers

De extra kosten voor SLM-reizigers bedragen om en nabij de € 75,- per persoon, per ticket. Wie met vier mensen afreist, betaalt straks dus € 300,- of SRD 10.000,- bovenop de bestaande ticketprijs.


Inefficiënt systeem

Waar andere passagiers geen omkijken hebben naar de verplichte betaling van deze belasting, moeten SLM'ers dat nu handmatig gaan doen.

Alle SLM-passagiers moeten binnenkort verplicht nog langer in de rij gaan staan, en ditmaal voor de kassa’s van N.V. Luchthavenbeheer.

Het nodeloos wachten kan geschieden op twee locaties;

  1. de Wayambostraat in Paramaribo;
  2. de vertrekhal van de Zanderij.

Om het complexer te maken, kunnen reizigers eventueel ook nog terecht bij CASAS aan de Doekhieweg.

Let er daarbij op dat men het liefst contant betaald, of via een (pin)pas.

Corruptie

Na betaling ontvangen passagiers weer een losse voucher op papier die ze moeten tonen om toegang te krijgen tot de vertrekhal van Zanderij.

Prijsexplosie SLM tickets

Winkelwagen met geld
– als dat maar goed gaat... –

Zonder deze voucher wordt de toegang tot de vlucht geweigerd. Dit analoge systeem maakt de nieuwe regeling niet alleen inefficiënt voor alle SLM-passagiers, maar ook fraude– en corruptiegevoelig.

Zonder voucher geen toegang meer tot de vertrekhal

Nederlandse SLM-passagiers die hun ticket vanuit Holland regelen, moeten straks dus voor vertrek uit Suriname eerst verplicht afreizen naar een lokale kassa om ons land daadwerkelijk te mogen verlaten.

Vreemd genoeg wordt vermeld dat ook overige passagiers en toeristen – die dus al op een andere manier hun luchthavenbelasting hebben betaald – straks alsnog deze belasting ter plekke moeten afdragen.

Deze mensen wordt aangeraden om na de dubbele betaling contact op te nemen met hun eigen luchtvaartmaatschappij om daar dan weer een terugbetaling te eisen.

Dat wordt nog een grote chaos straks.

Tekst : Dian Rahardjo-Widodo (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Zou u voor SLM kiezen als deze veel duurder wordt dan KLM?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!