🎨 (cartoon) Delftse slaven

Lafu – 🎨 (cartoon) Delftse slaven

PARAMARIBO, 25 december 2023 – Ook de Nederlandse stad Delft heeft excuses aangeboden voor haar mogelijke betrokkenheid bij de wereldwijde, Afrikaanse slavenhandel.

Kantoor

Er is een onafhankelijk onderzoek uitgevoerd naar het eigen slavernijverleden en daaruit blijkt dat de stad wellicht een kleine rol heeft gespeeld in de handel van Afrikaanse slaven.

Afrikanen werden in die tijd weliswaar door andere Afrikanen gevangen genomen en tot slaaf gemaakt, maar daarna moesten sommigen van ze wel – via Afrikaanse koningen en krijgsheren – gaan werken voor witte, Europese plantage-eigenaren.

In 1750 had Delft een kantoor van de VOC en dat was slecht

Na diepgravend onderzoek bleek dat Delft nooit direct betrokken was bij de handel in deze slaven, maar ooit ruimte heeft geboden aan een handelskantoor van de West-Indische Compagnie (WIC).

De aanwezigheid van die vestiging was tussen 1650 en 1850, naar huidige maatstaven, zeer vernederend voor mensen uit Afrika en daar biedt Delft nu haar welgemeende excuses voor aan.

🎨 (cartoon) Delftse slaven

Delfts blauw
– tik voor groot

Het aanbieden van Nederlandse excuses voor het Afrikaanse slavernijverleden is overigens niet nieuw.

Amsterdam, Den Haag, Utrecht, premier Rutte, de koning en nog tientallen anderen hebben eerder soortgelijke gebaren gemaakt.

Santokhi : 'ik zie liever geld dan deze excuses'

Suriname heeft tot op de dag van vandaag echter nooit officieel op die excuses gereageerd.

Wel hebben we, bij monde van president Santokhi, aangegeven "enkele tientallen miljarden euro's te willen zien, voor al het (dagelijkse) leed dat ons is aangedaan".

Opmerking : het betreft een ingezonden artikel en vertolkt enkel de visie van de auteur.

Suriname Nieuws
gratis app

Bron : Langeman Produkties N.V.


— UW MENING —

Heeft u wel eens een bezoek gebracht aan Delft?


Wilt u reageren op deze stelling?

Download de gratis app Suriname Nieuws