Sranan Sabiman : Gillmore Hoefdraad

Gillmore Hoefdraad (1962) is een Surinaams politicus, econoom en schaker.

Hij was vanaf 2010 president van de Centrale Bank van Suriname en is sinds 2015 minister van Financiën.

Biografie

Schaaksport

Hoefdraad leerde schaken op zijn negende en zette al jong verschillende titels op zijn naam. In 1982 zond zijn land hem uit naar de Schaakolympiade in Luzern. Sinds hij in 1999 naar de VS ging, houdt hij zich bezig met correspondentieschaak en later e-mailschaak.

Hij won de volgende titels:

Internationale financiële wereld

Hoefdraad vertrok in 1992 naar Mexico waar hij coördinator werd voor het Caribische programma van het Centrum voor Latijns-AmerikaanseMonetaire Studies (CEMLA).

In 1999 werd hij aangesteld door het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Voor deze organisatie werkte hij de eerste jaren in de Verenigde Staten en vanaf 2008 in Beiroet. Zijn werkterreinen waren hier de betalingsbalans, buitenlandseschuldstatistieken en dataverspreidingsstandaarden (data dissemination standards).

Daarnaast werkte hij voor de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank en de Islamitische Ontwikkelingsbank. Naast het Nederlands beheerst hij het Engels en Spaans.

Governor van de Centrale Bank

Op 15 september 2010 werd hij benoemd tot president (ook wel governor) van de Centrale Bank van Suriname, als opvolger van André Telting. In februari van dat jaar werd er al over zijn mogelijke komst gesproken.

Zijn bruto salaris was netto en aan de hoge kant

Anderhalve maand na zijn benoeming was er reuring over het salaris dat hij verdiende. Afwijkend was dat het om een netto- in plaats van brutosalaris ging en daarbij viel het voor Surinaamse begrippen hoog uit met 42.000 Surinaamse dollar (circa 15.000 USD) netto per maand.

Minister van Financiën

In augustus 2015 trad hij aan als minister van Financiën in het tweede kabinet-Bouterse. Begin 2017 deed Bouterse een herschikking van zijn kabinet waarbij hij een handvol ministers ontsloeg. Ondanks dat Hoefdraad niet had ingegrepen, terwijl de schatkist leegraakte, bleef hij wel aan.

Gillmore Hoefdraad
– 32 miljoen USD lening bij de OPEC –

Op 16 oktober 2019 deden de Assemblée-leden Santokhi, Gajadien, Mathoera en Nurmohamed (VHP) aangifte tegen Hoefdraad vanwege het overtreden van het wettelijk vastgelegde schuldplafond, een strafbaar feit waarvoor volgens artikel 149 van het Wetboek van Strafvordering een maximum gevangenisstraf staat van tien jaar.

De initiatiefwet werd met veel tegenstand aangenomen

Vijf dagen later kwam NDP-partijgenoot Abdoel met een initiatiefwet om de strafbepaling uit de wet te schrappen. Op 31 oktober protesteerden 20 organisaties tegen dit wetsvoorstel en dienden er een petitie tegen in bij waarnemend voorzitter Bouva van De Nationale Assemblée, waaronder politieke partijen, vakbonden en maatschappelijke groepen.

Op 1 november werd de initiatiefwet door de Assemblée aangenomen.

Verdwenen gelden bij de CBvS

In januari 2020 werd bekend dat er rond de 100 miljoen USD is verdwenen bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS).

Het Openbaar Ministerie startte hierna een onderzoek en zette CBvS-directeur Robert van Trikt vast op verdenking van belangenverstrengeling en vervalsing van data van leningen.

In april diende het Openbaar Ministerie een verzoek in bij De Nationale Assemblée (DNA) om minister Hoefdraad in staat van beschuldiging te stellen, op grond van artikel 1 van de Wet in staat van beschuldigingstelling en vervolging politieke ambtsdragers.

Hoefdraad wordt verdacht van tien strafbare feiten

De procureur-generaal verdenkt hem van tien strafbare feiten. De minister noemde het tijdstip van de tenlastelegging "opzettelijk storend en afleidend". Het OM ging over tot het verzoek aan DNA nadat Hoefdraad had geweigerd gehoord te worden als verdachte.


Voorganger:
Andy Rusland
Minister van Financiën
2015 - heden

— UW MENING —

Wat vindt u van Hoefdraad als minister van Financiën?