Sranan Sabiman : het Onafhankelijkheidsplein

Het Onafhankelijkheidsplein, voor de onafhankelijkheid Gouverneursplein, Oranjeplein en Eenheidsplein, is een groot plein in Paramaribo, de hoofdstad van Suriname.

Beschrijving

Het plein ligt in de historische binnenstad vlak bij de Surinamerivier. In het midden van het plein is gras. Om het plein staan enkele belangrijke gebouwen. Voor 1975 werd het plein ook het Gouvernementsplein, het Oranjeplein of het Paradeplein genoemd.

Gebouwen

Veel huizen in Paramaribo zijn van hout gemaakt, evenals de Sint Petrus en Paulus kathedraal. Aan het Onafhankelijkheidsplein staan stenen gebouwen. Deze rode stenen zijn typerend voor de periode dat Suriname een kolonie van Nederland was, want schepen namen deze stenen als ballast mee uit Europa. Ook de houten huizen hebben vaak roodstenen funderingen.

Beelden

Op het Onafhankelijkheidsplein staan twee grote beelden. Voor het Ministerie van Financiën staat een beeld van Johan Adolf Pengel, gemaakt door Stuart Robles de Medina, voor de Congreshal een standbeeld van Jagernath Lachmon en voor het presidentieel paleis staat een beeld gemaakt door Erwin de Vries.

Uit angst werd het standbeeld van Koningin Wilhelmina verplaatst

Tot de Onafhankelijkheidsverklaring stond op het plein een standbeeld van Koningin Wilhelmina. Dit werd op 24 november weggehaald uit angst voor opstanden, zoals die in Indonesië waren geweest. Op de plek waar het beeld stond werd toen een vlaggenmast geplaatst voor de nieuwe Surinaamse vlag, die sindsdien gebruikt wordt. Het beeld werd verplaatst naar Fort Zeelandia, waar de majesteit nu uitkijkt over de Surinamerivier in de richting van de Jules Wijdenboschbrug.

Aan de Waterkant staan een aantal herdenkingsmonumenten, zoals het Monument voor de gevallenen en het Koreaanse Oorlogsmonument. Voor het paleis staat het monument ter ere van 40 jaar staatkundige onafhankelijkheid.

Wilhelminaboom

Op het plein staat de Wilhelminaboom. De ceder werd in 1898 geplant toen Wilhelmina de troon besteeg. Hij valt niet erg op, omdat hij met enkele andere bomen op een hoek van het plein staat, maar hij is herkenbaar omdat hij scheef groeit.

Vlaggen

Op 25 februari 2012 werd het nieuwe vlaggenplein op het Onafhankelijkheidsplein aan de overkant van De Nationale Assemblée ingewijd. In totaal staan er 38 masten met permanent de vlaggen van de landen die in Suriname een ambassade hebben, van de Caricom-lidstaten, van de organisaties waar Suriname lid van is, zoals de Verenigde Naties en uiteraard de Surinaamse vlag.

Activiteiten

De bekende vogeltjesmarkt, met wedstrijden voor zangvogels, wordt iedere zondagochtend vanaf 7.00 uur 's ochtends gehouden.


— UW MENING —

Moet het plein na jaren weer eens opgeknapt worden?