Sranan Sabiman : Joël Martinus

Joël Martinus, bijnaam Bordo, artiestennaam Mony Hond, is een Surinaams voetbalclubeigenaar, entertainer, veroordeeld drugsdealer en politicus.

Hij is eigenaar van de voetbalclub SV Notch in Moengo en treedt live en via social media op als entertainer en rapper.

In Frankrijk werd hij bij verstek tot acht jaar gevangenisstraf veroordeeld als spil van cocaïnesmokkel naar Frans-Guyana.

Voor de politieke partij ABOP was hij jongerenvoorzitter en is hij sinds 2019 ondervoorzitter.

Biografie

Voetbal

Hij is eigenaar van de voetbalclub SV Notch in zijn geboortedorp Moengo. Zijn club speelt bovenaan in de hoogste divisie van het Surinaamse voetbal. Daarnaast is hij eigenaar van de zaalvoetbalclub Kabelboys-Bordo.

SV Notch werd gesponsord door Piet Wortel, tot die in 2012 in Barcelona werd gearresteerd vanwege cocaïnehandel. SV Notch verkeerde hierna in financieel moeilijke tijden en had moeite met het betalen van onder meer de trainingen.

ABOP ondervoorzitter Mony Hond is veroordeeld voor drugssmokkel

In juni 2018 legde de Surinaamse Voetbal Bond (SVB) Martinus een stadionverbod op van vijf jaar en een boete van 5.000 Surinaamse dollar. Hem werd ten laste gelegd dat hij verbaal en fysiek geweld had gebruikt tegen de scheidsrechter, na de wedstrijd tegen Leo Victor.

Tijdens het voorval had de wedstrijdleiding hem daar door de politie laten verwijderen. In 2015 kreeg hij ook al eens een schorsing van twee weken van het tuchtcollege van de SVB vanwege zijn taalgebruik tegen een scheidsrechter.

Rapper

Daarnaast is hij entertainer en rapper, met nummers als F..k around en President tek a telefoon. Hij is onder meer bekend om korte video's die hij op social media plaatst en om zijn liveshows. Op sociale media presenteert hij zich met glimmende juwelen, rijdt hij in dure auto's en zwaait hij met geldbiljetten. Op een video is hij te zien met een Beretta-gelijkend pistool.

Joël Martinus
– rapper en entertainer –

In 2017 gaf hij zijn eerste optreden, in de Anthony Nesty Sporthal, waarin hij gekleed was met gouden handschoenen en sokken. Rond deze tijd schafte hij zich ook een gouden microfoon aan.

Dat jaar was hij ook voor optredens in Nederland, België en Frans-Guyana. In januari 2019 raakte hij inopspraak toen er aangifte tegen hem werd gedaan vanwege een video op Facebook waarin hij op iemand zou hebben geschoten.

Drugsdealer

Martinus werd op 1 maart 2019 bij verstek veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht jaar. Dit gebeurde door een rechter in de Franse stad Le Mans in hoger beroep.

Hij wordt door de rechter gezien als de spil achter de cocaïnesmokkel van meerdere bolletjesslikkers die van Suriname naar Frans Guyana reisden. De smokkelaars zelf kregen lagere gevangenisstraffen.

Politicus

Jongerenvoorzitter

Martinus was voorzitter van de jongerenafdeling van de Algemene Bevrijdings- en Ontwikkelingspartij (ABOP). In 2010 organiseerde hij een protest tegen deelname van de ABOP in de regering.

Partijleider Ronnie Brunswijk formeerde toen niettemin de regering met zijn voormalig aartsrivaal Desi Bouterse. Rond 2012 werd Martinus de algemeen adviseur van de jongerenvleugel van de partij.

Ondervoorzitter

Martinus treedt geregeld naar voren als gulle gever, onder meer door in aanloop naar de verkiezingen van 2015 uit naam van de ABOP vijftig woningen aan jongeren weg te geven.

De financiering kwam uit donaties aan de partij, zo liet hij toen weten. In 2017 gaf hij 10.000 Surinaamse dollar aan de Cicilia School en in 2019 aan een zwangere vrouw die lichaamsbeweging stimuleerde onder zwangere vrouwen.

Mony Hond
– politicus en sportliefhebber –

Een actie waarop met gemengde reacties werd gereageerd, was toen hij in 2018 bankbiljetten de lucht in blies die omstanders probeerden te vangen.

Joël Martinus promoveerde snel van jeugd- naar ondervoorzitter

In 2018 was hij inmiddels de eerste vervanger van Ronnie Brunswijk als voorzitter van de ABOP.

Tijdens een ledenvergadering van de ABOP in mei 2019, waarin Brunswijk voor de derde periode werd bevestigd als voorzitter, werd Martinus benoemd tot de ondervoorzitter van de ABOP.


— UW MENING —

Mony Hond moet een kans krijgen als financieel monetair expert.