Sranan Sabiman : Cultuurtuin

de huidige Cultuurtuin
– Paramaribo, 2020 –

De Cultuurtuin is een park aan de noordkant van de Surinaamse hoofdstad Paramaribo.

De cultuurtuin werd tijdens het Nederlandse koloniale bewind vanaf 1908 op het terrein van een plantage opgezet om uitheemse planten en bomen te testen op het Surinaamse klimaat. Goed gedijende planten en bomen werden op plantages uitgezet.

De tuin is inmiddels zwaar verwaarloosd en illegaal verkaveld

De huidige cultuurtuin wordt beheerd door de Stichting Natuurbehoud Suriname (STINASU).

In november 2011 heeft Stichting Re-integratie Kansarmen (RiKa) een start proberen te maken met de rehabilitatie van het park, dat sterk verwaarloosd is. Sponsoring voor het trimgedeelte werd gedaan door een lokale bank.

de oude Cultuurtuin
– Paramaribo, 1925 –

Door het park loopt de zogenaamde trimbaan. Surinamers plegen hier in de ochtend en eind van de middag rondjes te lopen of te joggen. Ook zijn er nog wat trimtoestellen en (overwoekerde) voetbalveldjes aanwezig.

In het park waren twee mini-dorpen (dessa's) in Javaanse stijl aangelegd, de dierentuin Paramaribo Zoo, een dierenasiel en een telefooncentrale.

Kampong (kampung)

Een desa (In het Nederlands ook wel "dessa") is een dorp of dorpsstreek op het platteland van Indonesië. De desa vormde in Nederlands-Indië de onderste bestuurslaag, die weer een onderdeel vormde van het onderdistrict. De desa bestaat vaak uit meerdere kampongs (Indonesisch: kampung).

Het hoofd van de desa is de gekozen Kepala Desa, ofwel het dorpshoofd. Desa's hebben vaak ook een regionale naam.

STINASU

De Stichting Natuurbehoud Suriname, kortweg STINASU, is een Surinaamse natuurbeschermingsorganisatie.

De Stinasu is in 1969 opgericht door de Nederlandse bioloog Johan Schulz, die zich vooral inzette voor de bescherming van de zeeschildpadden. Vier van de zes soorten zeeschildpadden die in de wereld voorkomen leggen hun eieren op neststranden aan de Atlantische kust van Suriname bij Galibi.

De Stinasu coördineert onder andere de bescherming van en het onderzoek naar deze dieren.

de Cultuurtuin
– Nederlands schilderij rond 1920 –

De Stinasu heeft ook tot taak de Surinaamse samenleving bewust te maken van het grote belang van de natuurbescherming, en geeft daarom publicaties uit voor het publiek, vooral voor scholen.

Er worden ook excursies georganiseerd naar de natuurgebieden om jongeren kennis te laten maken met de waarde van de deels nog ongerepte Surinaamse natuur.

De leus van de Stinasu was jarenlang: Natuurbehoud is Zelfbehoud.

Verkaveling 2020

Op de dag van de inauguratie van Chan Santokhi - als nieuwe president van Suriname - moesten milieuactivisten in actie komen in de Cultuurtuin, omdat er een grote graafmachine bezig was 150 bij 20 meter van het gebied te ontbossen.

De operator wist niet te zeggen wie zijn werkgever en de nieuwe eigenaar van de grond was.

De cultuurtuin bleek uiteindelijk twee dagen voor het einde van zijn ministerschap te zijn verkaveld door Mike Noersalim.


— UW MENING —

Heeft u nog goede herinneringen aan de Cultuurtuin?