Sranan Sabiman : Bruynzeel

Bruynzeel is van oorsprong een Nederlandse timmerfabriek waar deuren en vloeren gemaakt werden.

Veel hout werd geïmporteerd uit Suriname - waar te Beekhuizen een eigen (hout- en tandenstoker) fabriek stond.

Geschiedenis

Het bedrijf werd op 1 augustus 1897 als Stoomtimmerfabriek De Arend in Rotterdam opgericht door Cornelis Bruynzeel sr. onder de firma C. Bruynzeel & Zonen II.

Dit bedrijf produceerde voornamelijk houten vloerdelen, schaverijproducten en tegen 1911 ook schoolbanken.

Bruynzeel was actief in Suriname sinds 1946

In 1919 brandde De Arend echter af. Vrijwel direct daarna liet Bruynzeel sr. de fabriek in Rotterdam gedeeltelijk herbouwen en liet hij daarnaast in Zaandam een nieuwe fabriek onder de naam N.V. Hollandsche Deurenfabriek C. Bruynzeel en Zonen bouwen met zijn oudste zoon, Cornelis Bruynzeel jr. als directeur.

De bekende Bruynzeel-woningen
– Surinaamse krant, jaren '60 –

Deze fabriek, die in 1920 werd voltooid, werd ontworpen door de architect Jan Wils, die later de huisarchitect van het bedrijf zou worden. Wils stond op dat moment te boek als een van de modernste architecten in Nederland.

Tegelijk met de deurenfabriek werd in Zaandam ook een speciale vloerenfabriek gebouwd, Bruynzeel's Vloerenfabriek N.V., met Bruynzeel sr.'s jongste zoon, Willem Bruynzeel, als directeur.

In de houtfabriek maakte men ook Surinaamse tandenstokers

In 1928 werd een derde fabriek in Zaandam gebouwd, een schaverij, dat onder leiding van Bruynzeel sr. kwam te staan. Daarna werd de fabriek in Rotterdam afgebroken en het terrein verkocht.

In 1937 begon het bedrijf met de productie van keukens; de eerste keuken was een ontwerp van opnieuw een bekende ontwerper, namelijk Piet Zwart.

Koningin Juliana te Beekhuizen
– Suriname, 5 november 1955 –

De fabricage van keukens was vanaf het begin succesvol, maar vooral door de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog ontstond veel vraag naar de producten van Bruynzeel. Men richtte zich hierbij voornamelijk op nieuwbouwprojecten in plaats van de particuliere markt.

De vraag steeg nog eens extra na de ontwikkeling van de Simplo keuken: een eenvoudige en goedkope variant op de standaard-Bruynzeelkeuken. In 1965 had het bedrijf al 28 fabrieken in 14 landen, waar in totaal 12.000 mensen werken.

Suriname leverde veel hout en arbeidskrachten

In 1939 begon Cornelis Bruynzeel jr. met de productie van Hechthout, een watervast verlijmde multiplex, voor toepassing in jachtbouw. De zeilboot Valk ontworpen door E.G. van de Stadt is een eerste voorbeeld.

Een eigen woning?
– 4.000 gulden, snel en goed –

In 1953 startte Cornelis Bruynzeel met de productie van houten archiefstellingen en later, in 1962, werden de mobiele houten stellingen geïntroduceerd.

Vanaf 1946 had Bruynzeel ook nog een houtwinningsbedrijf in Suriname, de Bruynzeel Suriname Houtmaatschappij, waar Willem Bruynzeel de directeur van was.

In 1956 is Cornelis Bruynzeel naar Zuid-Afrika geëmigreerd, waar hij een fabriek begon in Stellenbosch.

Bron : Wikipedia / overige online media


— UW MENING —

Heeft u zelf een Bruynzeel-woning (gehad)?