Sranan Sabiman : Nationale vrije dagen in Suriname

Nationale vrije dagen in Suriname

Een kort en beknopt overzicht van alle nationale vrije dagen / feestdagen in Suriname - 2020.

Als de tekst buiten de tabel valt, kunt u horizontaal "vegen" om alles zichtbaar te maken.


DatumDagFeestdag
1 januariwoensdag Nieuwjaarsdag

Nieuwjaarsdag is de dag waarop het begin van het nieuwe jaar wordt gevierd. In het westen is dit op 1 januari. De dag wordt ingeluid door middel van pagara’s en ander vuurwerk.
25 januarizaterdag Chinees Nieuwjaar

Chinees Nieuwjaar wordt gevierd op de eerste dag van van de Chinese kalender. De eerste dag is de dag waarop de tweede (soms de derde) nieuwe maan na het winter-solstitium plaatsvindt.
25 februaridinsdag Dag van Bevrijding en Vernieuwing

Op 25 februari 1980 vond een staatsgreep plaats in Suriname. In de ochtend van maandag 25 februari namen de opstandige militairen de Memre Boekoe Kazerne in en daarmee de macht over in Suriname.
10 maartdinsdag Holi Phagwa

Het Holifeest, Holi-Phagwa of Phagwa is een hindoeïstisch feest en is in feite een combinatie is van een lentefeest, een feest van de overwinning van het goede op het kwade én een Nieuwjaarsfeest.
10 aprilvrijdag Goede Vrijdag

Goede Vrijdag is de vrijdag voor Pasen. Op deze dag herdenken christenen de kruisiging en dood van Jezus op de heuvel Golgotha nabij de stad Jeruzalem.
12 aprilzondag 1e Paasdag

Christenen vieren deze dag vanuit hun geloof dat Jezus opgestaan is uit de dood, op de derde dag na zijn kruisiging.
13 aprilmaandag 2e Paasdag

Hetzelfde als 1e Paasdag.
1 meivrijdag Dag van de Arbeid

Bij het eerste congres van de Tweede Internationale in 1889 werd besloten om op 1 mei 1890 een internationale strijddag voor de achturige werkdag te organiseren.
24 meizondag Idul Fitr

Het Arabische id-oel-fitr betekent “feestdag ter gelegenheid van het breken (einde) van het vasten”. Het Suikerfeest (id-oel-fitr) wordt meestal niet door alle moslims op hetzelfde moment gevierd.
1 juliwoensdag Keti Koti Dey

De dag dat de slavernij afgeschaft werd in de Nederlandse kolonien. In Suriname en in Nederland wordt Keti Koti herdacht en gevierd. De gebruikelijke naam is Keti Koti wat gebroken ketenen of Manspasi (emantipatie) betekent.
31 julivrijdag Idul Adha

Eid al-Adha wordt binnen de Islam het “grote feest” genoemd. Eid al Adha wordt jaarlijks gevierd 70 dagen na de Ramadan. Volgens de Islamitische kalender is dat op de tiende dag van de maand Hadj.
9 augustuszondag Dag der Inheemsen

De Nationale Dag der Inheemsen in Suriname is een symbool van respekt voor het inheemse deel van het Surinaamse volk en een blijk van erkenning. Ingi Dei staat symbool voor respect voor en erkenning van de inheemse bevolking.
10 oktoberzaterdag Dag der Marrons

De Dag van de Marrons is een herdenkingsdag op 10 oktober waarbij de ondertekening van het vredesverdrag van 1760 tussen de Marrons van Suriname en de Nederlandse overheid gevierd wordt.
14 novemberzaterdag Divali

Jaarlijks vieren Hindoes over de hele wereld, afhankelijk van wanneer een nieuwe maan komt, het Divali- of lichtfeest. Divali staat voor de overwinning van het licht op de duisternis.
25 novemberwoensdag Onafhankelijkheidsdag

Op 25 november 1975 streek men de Nederlandse vlag voor het laatst en werd Suriname een onafhankelijke republiek. Johan Ferrier werd - de laatste gouverneur - de eerste president.
25 decembervrijdag 1e Kerstdag

Christenen vieren de geboorte van Jezus Christus. De datum werd ingesteld in de 4e eeuw toen de keizer van Rome de christenen even veel rechten gaf als de andere geloven.
26 decemberzaterdag 2e Kerstdag

Hetzelfde als 1e Kerstdag.

Bron : Wikipedia / online archieven


— UW MENING —

Wist u dat Suriname meer vrije dagen heeft dan veel andere landen?