Sranan Sabiman : Bronto Somohardjo

Bronto Somohardjo (voluit "Bronto Salam Gino Somohardjo") is een Surinaams ondernemer en (later) ook politicus.

Bronto is lid van de politieke partij Pertjajah Luhur (PL) en werd na de verkiezingen van 2020 – op voordracht van zijn vader Paul Somohardjo – minister van Binnenlandse Zaken in het kabinet-Santokhi.

Bronto Somohardjo

Het is onbekend wanneer Bronto is geboren, – maar dit zal omstreeks 1980 zijn; wel duidelijk is dat zijn vader Paul Somohardjo heet – de leider van Pertjajah Luhur.

Tot ongeveer 2010 bezat hij de Nederlandse nationaliteit, rond 2010 is hij via een spoedprocedure genaturaliseerd tot Surinamer.

Tot zijn ministerschap in 2020 was zijn grootste wapenfeit een audio-battle tussen diverse auto's te Commewijne, welke later deels illegaal bleek te zijn.

Het is niet duidelijk wanneer Bronto is geboren

Verder was Bronto in 2007 in het nieuws vanwege een stuk grond bij Matapica (van duizenden hectares groot) dat zijn zakenpartner in afzienbare tijd had verworven, terwijl andere ondernemers hier jarenlang en soms vergeefs op moesten wachten.

Er werd toen een verband gelegd met zijn politieke banden, gezien zijn vader in die tijd assembléevoorzitter was en partijgenoot Michael Jong Tjien Fa de minister van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer.

Bronto Somohardjo is zelf ook actief betrokken bij de PL, zoals bij de verhuizing van de partij in 2012 van de Gemenelandsweg naar de Mangrovestraat in Beekhuizen.

Op die locatie bleek later ook zijn bedrijf NV Trailblazers gevestigd te zijn, net als zijn bedrijf de Pertjajah Media Group (PMG) die de uitzendingen van Pertjajah TV verzorgt - wat tegen de statuten van zijn eigen partij in bleek te gaan.

Zijn bekendste optreden was een illegale car-battle

Zoals vermeld organiseerde hij rond 2015 een overwegend illegale car audio battle in aanloop naar de verkiezingen als onderdeel van de (grotendeels mislukte) promotiecampagne van zijn vader.

Tijdens de verkiezingen van 2020 kwam hij openlijk in aanvaringen terecht met politieke opponenten. Eén van hen, Clifton Limburg (Limbo), was de perschef van president Desi Bouterse en daarnaast radiohost van het NDP-programma Bakana Tori op de staatszender SRS.

Over en weer werd er flink gescholden en beschuldigd en werden er diverse zeer persoonlijke aantijgingen uitgewisseld. Een andere opponent met wie hij de strijd probeerde aan te gaan was Raymond Sapoen, een ex-PL'er die was overgelopen naar de coalitie van Desi Bouterse en mede de HVB oprichtte.

Na de verkiezingen werd de PL als politieke partij weggevaagd door de kiezers, maar kreeg hij toch een rol in het nieuwe kabinet-Santokhi.

Zijn partij werd weggevaagd, Bronto werd minister

Hierbij verkoos zijn vader (77 jaar oud) om het hem aan beloofde ministerschap aan zich voorbij te laten gaan en zonder overleg (tegen de zin van de overige coalitiepartners in) plotseling zijn zoon Bronto naar voren te schuiven.

De kandidatuur door zijn vader werd – vanwege gebrek aan scholing, kennis en ervaring – met negatieve reacties en veel terughoudendheid ontvangen.

De plotselinge benoeming van Bronto is op zijn zachtst gezegd onhandig.

Tevens riekt het naar eigen belang en nepotisme.

En dat is juist iets dat Chan bezwoer ten alle tijde tegen te gaan.

— Hans Breeveld
(politicoloog)

Bronto Somohardjo nam, ondanks alle kritieken, uiteindelijk toch de leiding van het ministerie van Binnenlandse Zaken op 17 juli 2020 over van Mike Noersalim (HVB).

Bron : Wikipedia / online archieven


— UW MENING —

Is Bronto is de beste man voor deze klus?