Sranan Sabiman : de Jules Wijdenboschbrug

De Jules Wijdenboschbrug of J.A. Wijdenboschbrug is een brug over de rivier de Suriname en verbindt Paramaribo, op de westelijke linkeroever, met de plaats Meerzorg in het district Commewijne.

In het kort

De brug maakt deel uit van de Oost-Westverbinding en is genoemd naar president Jules Wijdenbosch. De brug wordt ook wel de Surinamebrug genoemd, of informeel de Bosje Brug en werd op 15 april 2000 opgeleverd.

De brug heeft voor veel ontwikkeling in Commewijne gezorgd

De brug zorgt voor een snellere verbinding tussen Paramaribo en het aan de overzijde gelegen district Commewijne, met name de plaats Meerzorg. De bedoeling van de brug was om de ontwikkeling van het oostelijke deel van Suriname te bevorderen.

Voorheen was dit gebied alleen per veerverbinding bereikbaar. De brug heeft twee rijstroken en is niet toegankelijk voor voetgangers, zodat er een druk verkeer is ontstaan van kleine bootjes die voetgangers overzetten tussen de vroegere veerstoepen.

Bouw, bestuur en politiek

De brug is gebouwd door het Nederlandse bedrijf Ballast Nedam. De aanleg was omstreden wegens de hoge kosten en de financiering uit de lopende staatsbegroting in plaats van via een lening en gespreide aflossing.

Het ontbreken van een ontwikkelingsplan voor de bijbehorende infrastructuur oogstte ook veel kritiek. De Surinaamse regering raakte tijdens de bouw in grote financiële problemen en moest de afdracht van mijnbouwbedrijf Billiton en oliemaatschappij Staatsolie rechtstreeks aan Ballast Nedam betalen.

Geldgebrek zorgde voor grote problemen tijdens de bouw

De bruggen – er is in dezelfde periode ook een brug over de rivier de Coppename gebouwd door Ballast Nedam – werden door velen gezien als een verkiezingsstunt van Wijdenbosch.

De brug werd officieel geopend aan het eind van zijn ambtsperiode, op 20 mei. Dat was meer dan een maand na de oplevering en zes dagen voor de parlementsverkiezingen van dat jaar.

De kosten kwamen grotendeels voor rekening van de latere kabinetten.

Corruptie

In 2014 werd bekend dat Ballast Nedam vanaf 1997 voor 34 miljoen Nederlandse gulden (circa 15 miljoen euro) aan steekpenningen aan Wijdenbosch en zijn toenmalige adviseur van staat Desi Bouterse betaalde om de beide bruggen te mogen bouwen.

De brug in aanbouw
– foto uit 1999 –

Hoogte

Door zijn grote hoogte is de Wijdenboschbrug jaarlijks meerdere keren de locatie van zelfmoordpogingen. Ook heeft zwaar, eventueel overladen verkeer moeite om in noodgevallen te stoppen bij het afrijden van de steile helling.

De brug is eigenlijk veel te hoog voor normaal gebruik

In december 2018 is daarom de regel ingevoerd, dat onder andere vrachtwagens met houtblokken, olie, water, zand, stenen, grind en cement overdag alleen onder politiebegeleiding over de brug mogen.

Tussen 23:00 en 4:00 uur mag zwaar verkeer de brug gebruiken zonder begeleiding. Voor partybussen, met feestvierende passagiers, is de brug geheel verboden.

Bron : Wikipedia / online archieven


— UW MENING —

Hoe stak u de rivier over vóór de komst van de brug?