Sranan Sabiman : Paramaribo Zoo

De Paramaribo Zoo is de enige algemene dierentuin van Suriname.

Sinds 2020 maakt de dierentuin een langzame en voorzichtige transformatie door naar een flora- en faunacentrum dat zich richt op de de bewustmaking van het belang van een schoon, gezond milieu.

Paramaribo Zoo
– een wilde jaguar –

De dierentuin is gevestigd in Paramaribo, ligt tegen de Cultuurtuin en werd in 1972 geopend. De dierentuin was een initiatief van premier Pengel. Op 28 mei 1966 richtte hij de Stichting Dierentuin op en tot de opening van de dierentuin liep de levende have jarenlang op zijn achtererf rond.

Tijdens de jaren tachtig (tijdens het militaire bewind van ex-president Bouterse) ging een groot deel van de dieren verloren doordat ze werden opgegeten en vooral in de jaren negentig liep het aantal bezoekers sterk terug.

Paramaribo Zoo
– een gevangen struisvogel –

Vanaf 2003 krijgt Paramaribo Zoo steun van de Rotterdamse dierentuin Diergaarde Blijdorp, en in 2004 organiseerden zowel Blijdorp als Artis een benefietavond.

Tijdens de viering van het veertigjarig bestaan op 28 mei 2006 legde de echtgenote van president Liesbeth Venetiaan de eerste steen voor de zogeheten jubileumrenovatie.

Paramaribo Zoo
– een gekortwiekte toekan –

Dieren die de Paramaribo Zoo bevolken zijn onder meer verschillende Surinaamse apensoorten, de kaaiman, jaguar, slangen als de boa constrictor en de anaconda en vogelsoorten als de koningsgier en rode ibis.

Bron : Wikipedia / online archieven


— UW MENING —

Bent u wel eens in de dierentuin geweest?