Sranan Sabiman : het Presidentieel Paleis

Het voormalige Gouverneurshuis in Paramaribo staat op het Onafhankelijkheidsplein en is sinds de onafhankelijkheid van 1975 het presidentieel paleis van de Republiek Suriname.

Enkele eeuwen lang resideerde hier de door Nederland aangestelde gouverneur van Suriname.

Gouverneurshuis

Het oorspronkelijke paleis werd in de 17e eeuw, net zoals veel gebouwen in Paramaribo, van hout gebouwd. In 1730 werd het huis door gouverneur Carel Emilius Henry de Cheusses vervangen door een groter stenen gebouw.

In de 19e eeuw kreeg het paleis in het midden een extra verdieping met een driehoekfronton waarin het wapen werd aangebracht van de Geoctroyeerde Sociëteit van Suriname, die tot 1795 eigenaar was van Suriname.

In het midden was het wapen te zien van de stad Amsterdam en daaronder het wapen van de West-Indische Compagnie. Links en rechts werd geschut afgebeeld.

Het paleis van de gouverneur
– Illustratie uit 1872 –

Haaks op het dak op kwamen twee dakhuizen met een leien dak. De oude ramen met roedeverdeling werden vervangen door modieuze empire-ramen.

Later is nog de galerij aangebouwd waarbij de Ionische zuilen de ramen met bogen verdelen. Alleen aan de grote zaal en de hal is te zien dat het gebouw uit de 18e eeuw is.

Voor het Gouverneurshuis stond een standbeeld van koningin Wilhelmina. Dit is op de vooravond van de onafhankelijkheidsdag van 25 november 1975 verwijderd uit angst voor baldadigheid en is verplaatst naar Fort Zeelandia.

Het gebouw is tegenwoordig in gebruik voor formele ontvangsten.

Gebrek aan onderhoud

Het paleis werd vanaf 2011 gerestaureerd nadat er aantasting door houtworm was geconstateerd.

De originele houten zuilen waren eerder al vervangen door plastic palen aangezien er geen geld was om het pand nog structureel te onderhouden.

Het presidentieel paleis
– Foto uit 1955 –

Het dak en veel kozijnen aan de achterkant van het gebouw zijn inmiddels lek of staan op instorten.

Het historische houten wapen boven de ingang is op 1 juli 2015 vervangen voor een moderner plastic variant met het wapen van Suriname.

Dit laatste is gedaan omdat men van mening was dat het oude wapen te veel verwees naar het koloniaal verleden.

Bron : Wikipedia / online archieven


— UW MENING —

Moeten onze historische panden beter onderhouden of gewoon gesloopt worden?