Sranan Sabiman : Capibara

De capibara of waterzwijn (Hydrochoerus hydrochaeris) is een knaagdier uit de familie Caviidae die ook in Suriname veelvuldig voorkomt. De naam "capibara" komt uit het Guaraní en betekent heer van het gras.

Daarmee wordt verwezen naar de lange oeverbegroeiing van moerassen, rivieren en meren, de natuurlijke biotoop.

Kenmerken

De capibara is de grootste levende knaagdierensoort en weegt gewoonlijk tussen de 35 en 66 kilogram.

De zwaarste exemplaren wogen 91 kg (een vrouwelijk exemplaar in Brazilië) en 73,5 kg (mannelijk, Uruguay).

Ze worden circa 1,2 meter lang en hebben een schofthoogte van ongeveer 60 centimeter. Capibara's zijn zwaargebouwd met korte stevige poten, hoefachtige klauwen en een rudimentaire staart.

Capibara met jong
– bij rivier de Tietê (São Paulo) –

De tenen zijn gedeeltelijk verbonden door zwemvliezen en de neusgaten, ogen en oren staan boven op de kop, zodat het dier ook tijdens het zwemmen kan ruiken, zien en horen.

De vacht is licht tot donker geelbruin of grijsbruin.

Leefwijze

Ze leven in groepen van enkele tientallen dieren, waaronder één dominant mannetje en meerdere vrouwtjes, al dan niet met jongen.

Als uitstekende zwemmers en duikers houden ze zich op in en langs rivieren, meren en moerassen. Hun territorium, dat ze ook verdedigen tegen indringers, markeren ze met geurvlaggen.

verspreidingsgebied
– geheel Zuid-Amerika –

Het voedsel bestaat uit waterplanten, gras, knoppen en zachte boombast. 's Morgens wordt gerust en op het heetst van de dag liggen ze in het water.

Om aan voedsel te komen, leggen ze grote afstanden af en stropen ze ook wel op akkers.

Voortplanting

Na een draagtijd van 150 dagen worden 1 tot 8 behaarde jongen geboren, die enkele uren na de geboorte al rennen, zwemmen en duiken.

Verspreiding

Deze soort komt voor in de waterrijke gebieden van Suriname, maar ook in Brazilië, Noord-Argentinië en geheel Zuid-Amerika.

Bescherming en bedreiging

De dieren worden ook wel als huisdieren gehouden, maar in landen als Nederland en België is dat tegenwoordig niet meer toegestaan zonder speciale vergunning.

Hun voornaamste vijanden zijn de jaguar, de anaconda, de alligatorschildpad en de kaaiman. De mens jaagt ook op de capibara's voor hun vlees en huiden.

Bron : Wikipedia / online archieven


— UW MENING —

Heeft u wel eens een capibara gezien?