Sranan Sargiman : een introductie

PARAMARIBO, 24 april 2021 – Diep in de kelders van het geheime Suriname Nieuws laboratorium wordt voortdurend gewerkt aan nieuwe ideeën en innovatieve technologie.

Sranan Sargiman tovert met geavanceerde algoritmes oude zwart/wit foto's om naar kleur.

Hiermee worden verloren gewaande beelden weer tot leven gewekt en kijken we terug in de tijd met de technologie van vandaag.


In deze aflevering van Sargiman gaan we terug naar de vorige eeuw en besteden we aandacht aan een introductie.

De eerste foto laat een drietal bootsmannen uit de binnenlanden van Suriname zien. De foto is omstreeks 1910 genomen en lijkt vanwege de toenmalig gebruikte technieken bijna een handgetekende illustratie.

Door kleur aan het beeld toe te voegen, krijgen de mannen niet alleen fleurige kleding, maar komen ze bijna weer tot leven en kijken de toeschouwer aandachtig en indringend aan.

Drie bootsmannen
– omstreeks 1910 –

Het beeld in kleur
– 2021 –

Foto nummer twee toont de beroemde opname uit 1975 waarop een jonge prinses Beatrix samen met Arron en Ferrier de onafhankelijkheid van Suriname bijwoont.

Door het toevoegen van kleur aan deze oorspronkelijke zwart/wit foto lijkt het alsof Srefidensi zeer recentelijk is gebeurd en kleurrijk op ons netvlies geprojecteerd staat.

Onafhankelijkheid
– 25 november 1975 –

Het beeld in kleur
– 2021 –

De derde foto is een zeldzame opname uit 1892 waarop zowel de (latere) Dixiebar als het beroemde Hoekhuis goed zichtbaar zijn.

De uitlopers van het Onafhankelijkheidsplein kleuren stemmig groen en het volledig beeld begint te leven op het moment dat er kleur aan deze ruim 125 jaar oude foto wordt toegevoegd.

Het Hoekhuis
– 1890 –

Het beeld in kleur
– 2021 –

De techniek van Sargiman is niet alleen geschikt voor oude foto's, maar kan ook bij zwart/wit tekeningen worden ingezet. Dit wordt goed duidelijk in het vierde en laatste voorbeeld van deze nieuwe serie.

De originele illustratie uit 1821 toont in grijstonen de allesvernietigende brand aan de waterkant en het Oranjeplein van dat jaar. Na precies 200 jaren worden er subtiele kleuren aan het dramatische beeld toegevoegd en is de paniek van toen nu weer bijna voelbaar.

De Waterkant
– 21 januari 1821 –

Het beeld in kleur
– 2021 –

Bron : vanwege de ouderdom is het niet mogelijk de oorspronkelijke bronnen te vermelden. De kleuren zijn niet altijd levensecht en soms op artistieke basis tot stand gekomen.


— UW MENING —

Moet Sargiman meer oude foto's tot leven brengen?


Wilt u reageren op deze stelling?

Download de gratis app Suriname Nieuws