Sranan Sargiman : groepsportretten

PARAMARIBO, 1 mei 2021 – Diep in de kelders van het geheime Suriname Nieuws laboratorium wordt voortdurend gewerkt aan nieuwe ideeën en innovatieve technologie.

Sranan Sargiman tovert met geavanceerde algoritmes oude zwart/wit foto's om naar kleur.

Hiermee worden verloren gewaande beelden weer tot leven gewekt en kijken we terug in de tijd met de technologie van vandaag.


In deze aflevering van Sargiman gaan we terug naar de vorige eeuw en besteden we aandacht aan enkele groepsportretten.

De eerste afbeelding toont een groepsfoto van (toenmalig) Brits-Indische contractarbeiders en is genomen omstreeks 1895.

De Lalla Rookh arriveerde voor het eerst in Suriname in 1873 en dus is de kans aanwezig dat het hier om één van de eerste lichtingen Hindoestanen in ons land gaat.

Brits-Indische contractarbeiders
– omstreeks 1895 –

Het beeld in kleur
– 2021 –

Foto nummer twee is een officieel portret van een granman en zijn gevolg uit het binnenland. De opname is gemaakt op het Gouvernementsplein tijdens de onthulling van het standbeeld van Koningin Wilhelmina (die toen haar 25-jarig regeringsjubileum vierde).

Wie goed kan rekenen, weet direct dat dit op exact 31 augustus 1923 moet zijn geweest. De kleine jongen vooraan kan dus op ongeveer 60-jarige leeftijd zelfs de Onafhankelijkheid (1975) nog hebben meegemaakt.

Een granman met zijn gevolg
– 31 augustus 1923 –

Het beeld in kleur
– 2021 –

Bron : vanwege de ouderdom is het niet mogelijk de oorspronkelijke bronnen te vermelden. De kleuren zijn niet altijd levensecht en soms op artistieke basis tot stand gekomen.


— UW MENING —

Kende u de klederdracht van begin vorige eeuw?


Wilt u reageren op deze stelling?

Download de gratis app Suriname Nieuws