Sranan Sargiman : het binnenland

Sranan Sargiman : het binnenland

PARAMARIBO, 16 mei 20201 – Diep in de kelders van het geheime Suriname Nieuws laboratorium wordt voortdurend gewerkt aan nieuwe ideeën en innovatieve technologie.

Sranan Sargiman tovert met geavanceerde algoritmes oude zwart/wit foto's om naar kleur.

Hiermee worden verloren gewaande beelden weer tot leven gewekt en kijken we terug in de tijd met de technologie van vandaag.


In deze aflevering van Sargiman gaan we terug naar begin 1900 en besteden we aandacht aan het binnenland.

De eerste foto van deze aflevering is direct ook een erg speciale. Het is namelijk één van de eerste (en dus oudste) foto's van de Ndyuka stamleden – beter bekend als Okanisi of Aukaners. De afbeelding is gemaakt rond 1915 en inmiddels dus ruim 100 jaar oud.

In de kleurenversie valt vooral de traditionele bandage onder de knie op, die bij de jongen rechts zo straks is afgesteld dat dit bijna littekenweefsel lijkt te hebben opgeleverd.

Aukaners in Suriname
– omstreeks 1915 –

Het beeld in kleur
– 2021 –

De afbeelding op de volgende foto kent iedereen, maar is voor de meesten tegelijkertijd heel nieuw. Het beeld stamt uit ongeveer 1910 en toont twee Carib inheemsen die tezamen het wapen van Suriname in levende lijve uitbeelden.

De krassen op het schild zitten overigens niet in de afgedrukte foto, maar in het gebruikte glasnegatief en zijn kenmerkend voor foto's uit die tijd.

Het Surinaamse wapen
– rond 1910 –

Het beeld in kleur
– 2021 –

Foto nummer drie stamt uit ongeveer 1905 en toont een Marronvrouw voor haar werkhut waar ze net drie grote ronde cassavebroden heeft gebakken.

Wanneer het beeld kleur krijgt, kan men de broden in de optrekkende rook bijna ruiken en wordt zichtbaar dat de pinabladeren op het dak van vers groen naar verdord geel kleuren.

Marronvrouw met brood
– begin 1900 –

Het beeld in kleur
– 2021 –

Het volgende beeld kan gemaakt zijn in hetzelfde dorp aan de Boven Saramaccarivier als hierboven, maar dan wel 25 jaar later in 1930.

We zien twee Marronjongeren en hun moeder die in een vijzel rijst stampen. Een proces dat zelfs 100 jaar later in de basis nog steeds hetzelfde is gebleven.

De jongen links lijkt er in kleur het zijne van te denken, dus wie weet is het beeld enigszins in scène gezet voor een mooi fotomoment.

Rijststampen in een vijzel
– rond 1930 –

Het beeld in kleur
– 2021 –

Veel foto's van de oorspronkelijke bewoners van ons land zijn er niet, maar deze is gelukkig bewaard gebleven. Het beeld komt uit 1890 en toont een Karaïbische indianen familie uit de Casipoera Kreek (Boven Suriname).

Ze poseren in de tuin van het Gouvernementshuis – later bekend als het Presidentieel Paleis. De personen staan er op het eerste oog misschien wat krampachtig bij, maar dat heeft een hele goede reden.

Het maken van een foto duurde toentertijd soms wel een minuut en al die tijd mocht men niet bewegen of ademhalen. Het meisje in het midden heeft dit niet helemaal weten vol te houden, gezien het feit dat haar gezicht zichtbaar gedraaid is.

Karaïbische indianen
– omstreeks 1890 –

Het beeld in kleur
– 2021 –

De laatste foto is gemaakt tussen 1880 – 1900 en toont leden van de befaamde balata expedities uit de 19e eeuw.

Balata is een woord uit de taal van de Cariben waarmee een vrij hard, roodbruin rubberachtig product bedoeld wordt.

Nederland heeft rond 1900 uitgebreid onderzocht of Suriname geschikt zou zijn voor de productie en export van deze rubber.

Wat in de kleurenfoto van de boot ondermeer opvalt zijn de duidelijk aanwezige schoorsteen, de vele eetbare wortels op het dak en de expeditieleider met hoed en snor, rechtsonderin het beeld.

Balata expeditieleden
– tussen 1880 / 1900 –

Het beeld in kleur
– 2021 –

Bron : vanwege de ouderdom is het niet mogelijk de oorspronkelijke bronnen te vermelden. De kleuren zijn niet altijd levensecht en soms op artistieke basis tot stand gekomen.


— UW MENING —

Moet er meer aandacht voor onze kleurrijke geschiedenis komen?


Wilt u reageren op deze stelling?

Download de gratis app Suriname Nieuws