Sranan Sargiman : de militaire periode

Sranan Sargiman : de militaire periode

PARAMARIBO, 22 mei 2021 – Diep in de kelders van het geheime Suriname Nieuws laboratorium wordt voortdurend gewerkt aan nieuwe ideeën en innovatieve technologie.

Sranan Sargiman tovert met geavanceerde algoritmes oude zwart/wit foto's om naar kleur.

Hiermee worden verloren gewaande beelden weer tot leven gewekt en kijken we terug in de tijd met de technologie van vandaag.


In deze aflevering van Sargiman gaan we terug naar de jaren '80 van de vorige eeuw en besteden we aandacht aan de militaire periode.

Na de staatsgreep in 1980 en opvolgende moorden in 1982 was het relatief rustig tot het moment dat in 1986 de Binnenlandse Oorlog uitbrak.

In deze oorlog streden Bouterse en Brunswijk om de controle over alle drugs en sprak toenmalig dictator Desiré Delano Bouterse ook toen al regelmatig zijn gevolg met verve toe.

Legerleider Bouterse
– 1986 –

Het beeld in kleur
– 2021 –

Op 25 februari 1980 werd tijdens de gewelddadige Sergeantencoup het oude hoofdbureau van Politie door Bouterse met granaten aangevallen.

Op de gekleurde foto is de enorme vernieling en rookontwikkeling goed te zien. Wie aandachtig kijkt ziet ook nog de oude pilaren staan die in 1984 werden herdoopt tot "het Monument van de Revolutie".

Opvallend is verder de kleur van het water uit de lekkende brandslangen op de grond. Deze lijkt rood/bruin gekleurd, wat kan kloppen aangezien het vanuit de Surinamerivier werd aangevoerd.

Het oude hoofdbureau van Politie
– 25 februari 1980 –

Het beeld in kleur
– 2021 –

Opvallend genoeg zijn er uit deze beruchte periode maar weinig foto's van goede kwaliteit beschikbaar. Veel afbeeldingen zijn tijdens de dictatuur stiekem genomen en de originele negatieven zijn in de loop der tijd verdwenen.

De onderstaande foto is omstreeks 1980 gemaakt en is zowel klein als onscherp. De bewerkte versie toont echter in vol ornaat de afranseling van verdachten door de gewapende machten in dienst van Bouterse.

Straffen van verdachten
– omstreeks 1980 –

Het beeld in kleur
– 2021 –

Met wat fantasie lijkt de vierde foto uit deze reeks direct afkomstig uit een Amerikaanse oorlogsfilm, geschoten in Saigon / Vietnam.

Niets is echter minder waar, want we zien hier oprukkende militairen in het Surinaamse straatbeeld van 1980, ter hoogte van de Zwartenhovenbrugstraat.

Het pantservoertuig stamt wel uit de tijd van de Vietnamoorlog en is een DAF YP 408 die was achtergelaten door de TRIS.

Op de kleurenfoto is verder goed te zien dat er links in beeld door militairen wordt geschoten en de burgers daarom naar rechts rennen om dekking te zoeken.

Zwartenhovenbrugstraat
– 1980 –

Het beeld in kleur
– 2021 –

Toen halverwege de jaren '80 de drugsoorlog tussen Bouterse en Brunswijk uitbrak, waren er maar weinig mensen in Suriname die het durfden op te nemen voor de eigen bevolking.

Een uitzondering hierop was onder andere de mensenrechtenactivist Stanley Rensch.

De slachtingen in onder meer het binnenland zijn namens hem zowel nationaal als internationaal veelvuldig onder de aandacht gebracht.

Persconferentie Stanley Rensch
– rond 1989 –

Het beeld in kleur
– 2021 –

Eén van de dieptepunten in de drugsstrijd tussen Brunswijk en Bouterse was de massale afslachting van hele families op 29 november 1986.

In het dorp Moiwana hebben militairen onder leiding van toenmalig dictator Bouterse bijna 50 (zwangere) vrouwen, mannen en kinderen in koele bloede vermoord.

De gekleurde foto is indringend en beangstigend tegelijk en toont een heel ander beeld dan de romantische versie die "de revolutie" soms beoogt te zijn.

Moiwana '86
– 29 november 1986 –

Het beeld in kleur
– 2021 –

Op 8 december 1982 werden 15 burgers onder leiding van toenmalig dictator Bouterse gemarteld, verminkt en vermoord.

Om de één of andere reden is de meest bekende fotocollage van slechte kwaliteit, wellicht omdat er in alle haast slechts pasfoto's en schaarse televisiebeelden voorhanden waren om een overzicht van de slachtoffers te maken.

De ingekleurde versie toont een volledig gerestaureerd beeld en hoopt de herinnering aan alle slachtoffers levend te houden.

De Decembermoorden
– 8 december 1982 –

Het beeld in kleur
– 2021 –

Bron : vanwege de ouderdom is het niet mogelijk de oorspronkelijke bronnen te vermelden. De kleuren zijn niet altijd levensecht en soms op artistieke basis tot stand gekomen.


— UW MENING —

Bent u soms nog bang dat de jaren '80 kunnen herleven?


Wilt u reageren op deze stelling?

Download de gratis app Suriname Nieuws