Sranan Sargiman : de jaren '30

Sranan Sargiman : de jaren '30

PARAMARIBO, 6 juni 2021 – Diep in de kelders van het geheime Suriname Nieuws laboratorium wordt voortdurend gewerkt aan nieuwe ideeën en innovatieve technologie.

Sranan Sargiman tovert met geavanceerde algoritmes oude zwart/wit foto's om naar kleur.

Hiermee worden verloren gewaande beelden weer tot leven gewekt en kijken we terug in de tijd met de technologie van vandaag.


In deze aflevering van Sargiman gaan we terug naar de jaren '30 en besteden we aandacht aan de ontluikende emancipatie.

De wereld was in de jaren '30 van de vorige eeuw in een diepe economische crisis beland en bevond zich te midden van twee wereldoorlogen.

In Suriname groeide tijdens deze periode het eigen bewustzijn onder de bevolking welke decennia later zou uitmonden in de wens naar totale onafhankelijkheid.

In 1931 protesteerden met regelmaat duizenden Surinamers rondom het paleis van de gouverneur om daar petities voor economische en politieke hervorming aan te bieden.

Bij de beruchte hongeroproer in oktober 1931 vielen na veelvuldige plunderingen één dode en meerdere gewonden te betreuren. Op onderstaande foto is te zien hoe de slachtoffers worden afgevoerd in houten goederen trucks.

Afvoer van gewonden
– oktober 1931 –

Het beeld in kleur
– 2021 –

Het was in deze onrustige tijd dat Anton de Kom weer voet zette op Surinaamse bodem. In 1926 trouwde hij in Den Haag met de Nederlandse Nel Borsboom en keerde in 1933 terug naar zijn geboorteland.

Over zijn precieze activiteiten in Suriname is veel onduidelijk, maar zeker is dat hij in contact stond met honderden arbeiders die klaagden over te hoge belastingen, lage lonen en ontbreken van betaalbare gezondheidszorg.

De Kom vond weerklank bij alle bevolkingsgroepen en zorgde met zijn sociale bewogenheid voor meer bewustzijn onder de arbeidersklasse.

Huwelijksfoto Anton de Kom
– 1926 –

Het beeld in kleur
– 2021 –

De impopulaire gouverneur Rutgers werd in 1933 vervangen door de veel populairdere Johannes Kielstra.

Waar Rutgers met harde en strenge hand tegen de protesterende demonstranten optrad, kwam Kielstra de bevolking tegemoet door te zorgen voor meer rechten en economische groei.

Onder zijn Nederlandse bewind kwam er meer aandacht voor de mijnconcessies in Suriname en werd Amerika gevraagd te investeren in de bauxietindustrie.

Gouverneur Johannes Kielstra
– 1933 –

Het beeld in kleur
– 2021 –

Het was in deze tijd dat het dorp Moengo werd opgericht en de Amerikanen er met veel wilskracht en volharding een bloeiende economie wisten te bewerkstelligen.

Beroemde monumenten uit de periode 1930 – 1935 zijn onder meer het zwembad, de bioscoop en natuurlijk Casa Blanca – het woonhuis van de directeur van de lokale Amerikaanse bauxietfabriek.

Moengo: Casa Blanca
– 1934 –

Het beeld in kleur
– 2021 –

De opkomende mijnindustrie zorgde tegelijkertijd voor afnemende landbouw. Veel plantages werden opgeheven en de overgebleven ondernemingen werd grote, industriële complexen.

Samen met de veranderde economie, werden ook de samenstellingen binnen de traditionele beroepsgroepen anders.

Sophie Redmond was in 1935 bijvoorbeeld de eerste vrouwelijke dokter in Suriname.

Dokter Sophie Redmond
– 1935 –

Het beeld in kleur
– 2021 –

Sophie Redmond behandelde alle arme patiënten gratis en dat in samenwerking met haar vriendin Esseline Polanen.

Zij was in 1935 de eerste gekleurde apothekeres en dochter van de eerste zwarte docent – Johan Polanen.

Haar moeder betaalde alle rekeningen voor de min– en onvermogen en was Johanna Chan A Hung – beter bekend als Moesje Polanen.

Moesje Polanen
– 1938 –

Het beeld in kleur
– 2021 –

Gouverneur Kielstra had eerder veel positieve ervaringen in Nederlands-Indië opgedaan en wilde Suriname naar dezelfde grote hoogte brengen.

Eind jaren '30 vatte hij daarom het plan op om 100.000 zogenaamde vrije Javanen naar Suriname te verschepen.

Deze mensen zouden dus geen contractarbeider worden – zoals de ruim 30.000 Javanen die eerder werden aangevoerd – maar volledig vrij in doen en laten.

In 1939 kwam het eerste schip met 1.000 Javaanse migranten in Suriname aan. Het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog betekende echter het voortijdige einde van de Javaanse migratie naar ons land.

Javaanse immigranten in Suriname
– 1939 –

Het beeld in kleur
– 2021 –

Bron : vanwege de ouderdom is het niet mogelijk de oorspronkelijke bronnen te vermelden. De kleuren zijn niet altijd levensecht en soms op artistieke basis tot stand gekomen.


— UW MENING —

Kende u de stormachtige ontwikkelingen van onze jaren '30?


Wilt u reageren op deze stelling?

Download de gratis app Suriname Nieuws